aszfaltra írt start here szöveg

Oldaltérkép: minden, amit tudni akarsz

2020. november 10.

Másnak is hasznos lenne? Oszd meg!

Az oldaltérkép vagy webhelytérkép (sitemap) a technikai SEO fontos része. A weboldal indexelésre szánt aloldalait sorolja fel abból a célból, hogy a keresőmotorok ezeket mind megtalálják – könnyen, gyorsan és lehetőleg hiánytalanul. Hatása gyorsan érződhet az oldal optimalizálásán, ez biztosíthatja a gyors megjelenést a találatok között.

Mi az az oldaltérkép?

Lehet, hogy az oldalad tartalma kiváló, a látogatóid ujjonganának, ha megtalálnák. De a Google nem mutatja a találatok között. Mit tehetsz ilyenkor? Ebben segíthet az oldaltérkép!

A jó oldaltérkép olyan, mint egy remekül használható térkép a keresőmotorok, például a Google számára. Célja, hogy a keresőrobotok egy webhely összes fontos aloldalát feltérképezzék és indexelni tudják, még akkor is, ha a belső linkek rendszere nem tökéletes.

Nevezik még webhelytérképnek és sitemap-nek is, de mind ugyanazt jelenti.

Az oldaltérkép olyan fájl, ami felsorolja a webhelyed összes oldalának, dokumentumának a hivatkozását, hierarchikus felépítésben. Már persze azokat, amiket szeretnéd, hogy a Google indexeljen, azaz megmutassa a találati listában, ha releváns.

Az oldaltérképek típusai és formátumai

Oldaltérkép látogatóknak és keresőrobotoknak

Látogatóknak szóló oldaltérkép

A látogatóknak szóló oldaltérkép HTML formátumú és segítségével könnyen áttekinthető a weboldal összes tartalma, amelyek kattintható linkként jelennek meg. Ma már nem annyira jellemző a használata, mivel elérhető az oldal tartalmaiban hatékonyan kereső keresőmező, illetve a Google is hatékonyan használható az egyetlen oldalon belüli kereséshez is.

A keresőmező használata azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség belső linkekre, amin keresztül a honlap minden egyes aloldala elérhető.

Nagyobb oldalaknál, webáruházaknál nagyon hasznos tud lenni még ma is.

oldaltérkép, a fonalparadicsom webshop kínálata
A fonalparadicsom webáruház látogatóknak szóló oldaltérképe.

Keresőmotoroknak szóló oldaltérkép

SEO szempontból a keresőmotoroknak szóló oldaltérkép nagyon fontos. Segít a keresőrobotoknak bejárni és indexelni az oldalt, azok jobban megismerhetik az oldal tartalmát, így sokkal nagyobb eséllyel jelenik meg az oldal a Google találati listában.

Az oldaltérképnek több típusa létezik:

 • normal sitemap – ez a legelterjedtebb típus, általában minden honlapnak van ilyen típusú oldaltérképe. Az oldalakat, bejegyzéseket tartalmazza, illetve az ezekhez kapcsolódó képeket.
 • image sitemap – segít a Google-nek megtalálni az összes képet az oldaladon. Egy szokásos oldalnál erre nincs külön szükség, mivel a képek általában oldalakhoz, bejegyzésekhez tartoznak. Akkor lehet hasznos, ha például stockfotó oldalt működtetsz.
 • video sitemap – a Google-nek segít, hogy megértse a videó tartalmakat az oldaladon
 • news sitemap – Google News szolgáltatásba regisztrált weboldalaknál fontos, olyan tartalmakra vonatkozik, amelyek ott megjelenhetnek
 • mobile sitemap – nem a mobilos megjelenésre vonatkozik, a legtöbb oldalnak nincs erre külön szüksége. Csak olyan oldalaknál érdekes, ahol vannak kifejezetten telefonra kialakított oldalak.

A keresőrobotoknak szóló oldaltérkép meghatározott formátumban készül el, általában XML fájl. Ez a formátum akár egy jegyzet eszköz segítségével is szerkeszthető, azonban ritkán készíti el bárki manuálisan. Általában egy oldaltérkép generátor szoftver hozza létre.

a nektonikseo.hu oldal oldaltérképe
A nektonikseo.hu oldal esetében jelenleg az oldalak és a bejegyzések szerepelnek a webhelytérképben. Ez megfelel egy HTML oldaltérképnek is, könnyen áttekinthető formájú, kattintható linkekkel.

A generátorok által létrehozott oldaltérképek általában több fájlba gyűjtik az URL-eket. A https://weboldaladneve.hu/sitemap_index.xml linket megnyitva látszanak a beküldött oldaltérképek. Minden sor kattintható, ekkor megjelennek az ahhoz a térképhez tartozó oldalak, az oldalakhoz kapcsolódó képek száma és az utolsó módosítás dátuma.

A generált oldaltérkép bármely oldalán a Ctrl + U billentyűkombinációval megnyithatod magát az XML fájlt és megvizsgálhatod a tartalmát sorról sorra.

Egy webhelytérkép nagyságára több korlátozás is vonatkozik. Mérete maximum 50 MB lehet (Google esetében 10 MB), és legfeljebb 50.000 URL-t tartalmazhat. A SEO pluginok emiatt alapértelmezetten több részletre bontják az oldaltérképet. Az egyes oldaltérképeket egy oldaltérkép index fájlban listázzák (ez nevezhető az oldaltérképek oldaltérképének).

Dinamikus és statikus oldaltérképek

A dinamikus oldaltérkép haszna, hogy oldal, bejegyzés, kategória stb. létrehozásakor azonnal frissül. Ebben tudnak segíteni a SEO- vagy webhelytérkép generáló pluginok.

A statikus webhelytérképnek ma már nincs sok értelme, nem szólnak mellette érvek. Ha valamilyen egyedi fejlesztés a honlapod alapja, akkor elképzelhető, hogy nem használható semmilyen kiegészítő, ami gondoskodna a dinamikus oldaltérkép generálásáról. Ebben az esetben minden oldal, bejegyzés, kategória stb. létrehozásakor vagy módosításakor generálni kell egy friss webhelytérképet és fel kell tölteni a megfelelő helyre, a root könyvtárba. Nagyon figyelmesen kell kezelni, mert nagyon könnyen elavulhat.

Hogyan használják fel az információkat a keresőmotorok?

A keresőmotorok úgy működnek, hogy ha bármilyen link alapján rátalálnak egy új, még nem bejárt oldalra, akkor a főoldalától kezdődően elkezdik bejárni az oldalon található linkeket. Először tehát a főoldalon elhelyezett linkeket követik, majd az így talált oldalakon lévőket. Mivel a feltérképezés erőforrás-igényes mind a keresőmotorok, mind a szerverek oldalán, így az egy webhelyre fordított feltérképezési idő alkalmanként véges. Nem biztos, hogy a főoldaltól sok kattintásnyira található, vagy a kevés belső linkkel rendelkező oldalakra mind eljutnak.

Amennyiben találnak oldaltérképet a webhelyhez (a már említett URL-t a robots.txt-ben lehetőség van módosítani), akkor sokkal könnyebb dolguk van, hiszen készen kapnak egy térképet, ami alapján hatékonyabban járhatják be a honlapot. Így sem biztos, hogy minden aloldalra eljutnak, de az esélye sokkal nagyobb.

Az oldaltérkép felépítése

Az oldaltérképben fel van sorolva az oldal összes URL-je, ahol van tartalom. Egy-egy URL-hez legalább két sor tartozik, ezért is lenne nehéz a manuális létrehozás.

<url>
 <loc>https://nektonikseo/aloldal</loc>
 <lastmod>2020-10-28T17:32:45+00:00</lastmod>
 <priority>0.6</priority>
 <changefreq>weekly</changefreq>
</url>

<loc> — az aloldal pontos elérhetősége

Ez a címke tartalmazza az adott aloldal pontos abszolút (azaz teljes) URL-jét.

<lastmod> — az utolsó módosítás időpontja

Az oldal utolsó módosításának időpontja. SEO plugin használata esetén automatikusan módosul. Manuálisan csak akkor érdemes változtatni, ha a tartalom valóban, jelentősen változott.

Két további sorral lehet még gyakran találkozni, ezeket azonban a Google valószínűleg már nem veszi figyelembe.

<priority> — az aloldal fontossága

Ez a címke az oldal fontosságát, szerepének erősségét mutatta a keresőrobotok számára, 0.1-1.0 közötti értékek voltak lehetségesek.

Olvasható olyan nyilatkozat a Google részéről, amiben kifejtik, hogy ezt a számot már nem használják semmilyen célra. A RankMath plugin sem generál ilyen értéket a webhelytérképbe.

<changefreq> — az oldal módosulásának gyakorisága

Azt tárolta, milyen gyakran változott az aloldal tartalma. A RankMath plugin nem generál ilyen értéket a webhelytérképbe.

Muszáj-e oldaltérképet létrehozni?

Az oldaltérkép megléte vagy tartalma nem rangsorolási tényező. Azonban az oldal feltérképezése és az indexelés oldaltérkép beküldése nélkül sokáig elhúzódhat. Ez kritikus lehet új weboldalak esetén, amire egyébként lehet, hogy csak hosszú idő (akár hetek) múlva találna rá a Google (főleg bejövő linkek hiánya esetén).

Webáruházak esetében is problémás lehet az indexelés az aloldalak nagy száma miatt. Ha például akciós időszakot jelöl ki a webáruház, és ennek megfelelően módosítja a tartalmakat, de ez a keresőkben nem elérhető, akkor a vásárlók sokkal nehezebben szereznek tudomást a kedvező vásárlási lehetőségről.

Minden honlap számára csak előnyökkel jár az oldaltérkép használata és a tartalom jelentős módosulása után újra beküldése.

Mindenképpen érdemes létrehozni:

 • nagy, sok oldalt, sok bejegyzést tartalmazó weboldal esetén. A keresőmotorok ideje véges, így nem biztos, hogy mindent feltérképeznek egy-egy alkalommal. Ha gyakran változik az oldal tartalma, akkor a webhelytérkép egyértelműen jelezheti az aktuális állapotot.
 • ha nem megfelelő a belső linkhálózat. Ha nem szoros a kapcsolat a bejegyzések, oldalak között, akkor lehetnek olyan oldalak, amelyek nagyon távol vannak a főoldaltól. Ezeknek a feltérképezését segítheti a webhelytérkép. (De mindenképpen érdemes foglalkozni a belső linkekkel, azok hiányát nem orvosolja az oldaltérkép.)
 • új oldal, kevés vagy nulla külső linkkel. Az oldalra mutató link nélkül a keresőmotorok nagyon hosszú idő múlva találnák meg az oldalt, ez a webhelytérkép beküldésével felgyorsítható.
 • nagyon gyakran megjelenő új tartalmak esetén.

Mi a teendő, ha egy aloldalt nem szeretnél indexelni?

A webhelytérképen azokat az oldalakat kell mindenképpen szerepeltetni, amit szeretnél találatként látni keresésekre, azaz indexelni szeretnéd. Ha vannak olyan aloldalak, amiket nem szeretnéd, hogy a Google indexeljen, több dolgot is kell tenni:

 • kihagyni a webhelytérképről
 • noindex metacímkét elhelyezni az aloldal fej részében
 • a robots.txt fájlban ezt megadni

A legkönnyebb megoldás a noindex címke használata, ezt SEO pluginok esetében egy kattintás beállítani.

A kódban a következőképpen épülnek fel a címkék: ha szeretnéd megakadályozni, hogy a legtöbb keresőmotor robotja indexelje az oldalt:

<meta name="robots" content="noindex">

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a Google keresőrobotja indexelje az oldalt:

<meta name="googlebot" content="noindex">

Csak a webhelytérképről kihagyni nem elegendő ezeket az oldalakat. Ha a Google egy belső link segítségével megtalálja az oldalt, akkor feltérképezi és indexeli.

Fontos viszont arra nagyon figyelni, hogy ne kerüljenek ellentmondásba a robots.txt, a noindex metacímke és a webhelytérkép.

Ha valamelyik oldalnak le van tiltva a feltérképezése és/vagy az indexelése a robots.txt-ben, az ne kerüljön bele a webhelytérképbe. Ellentmondásos üzenetet küld a keresőrobotoknak, érdemes elkerülni.

Van néhány olyan aloldal, amelynek érdemes megfontolni az indexelését.

Oldaltérkép készítés

WordPress oldal esetében nagyon könnyű webhelytérképet generálni, ebben bármelyik SEO plugin segít. Amennyiben ezt választod, biztos lehetsz abban, hogy a tartalom változásakor vagy új tartalom publikálásakor a plugin automatikusan frissíti az oldaltérképet.

Statikus vagy nem CMS oldal esetén érdemes minden esetben utánanézni, a használt rendszer milyen oldaltérkép generálási lehetőséget biztosít. Ha nincs ilyen funkciója, akkor egy online generátorral lehet létrehozni a webhelytérképet, feltölteni a root könyvtárba, majd beküldeni a Search Console-on keresztül. Számos ingyenes online webhelytérkép generátor elérhető, ilyen például az Xml Sitemap Generator.

Oldaltérkép beküldése a Google-nek a Search Console segítségével

Az oldaltérkép ingyenesen küldhető be a Google (és más keresőmotorok) számára. A Google számára való hozzáférés biztosításán túl a Search Console segít abban is, hogy ellenőrzi az oldaltérképben szereplő linkeket, hogy ne legyen benne hibás. A beküldés után lehetőséget ad az indexelés nyomon követésére is.

Cselekedj azonnal!

Érdemes most azonnal ellenőrizned, van-e a webhelytérképed, van-e tartalma, és be van-e jelentve a Search Console-ban. Ellenőrizd, vannak-e hibajelzések, és ezeket hogyan tudod javítani!

A NEKTONIK minden anyaga, cikke, ajánlata egy helyen elérhető, keresd fel azt az oldalt is!

Másnak is hasznos lenne? Oszd meg!

Hasonló témájú cikkek keresése: