Oldaltérkép beállításai a RankMath plugin segítségével

2020. november 12.

Másnak is hasznos lenne? Oszd meg!

Ha már mindent tudsz az oldaltérképpel kapcsolatban, akkor tudod, hogy nagyon fontos része a weboldalad keresőoptimalizálásának. Ha csak most telepítesz SEO plugint, több közül is választhatsz. Érdemes pontosan beállítani, hogy az a legjobban szolgálja az oldalad céljait. Milyen lépéseket kell végigcsinálnod? Hol találod a beállításokat? Nézzük végig együtt!

A Google oldaltérkép nélkül is feltérképezi és indexeli az oldalaidat, de ez lehet, hogy nem eléggé hatékony, ráadásul erre a folyamatra semmilyen hatással nem bírsz SEO plugin használata nélkül.

Több ilyen plugin is elérhető, én a RankMath plugin oldaltérképpel kapcsolatos, ingyenesen elérhető funkcióit mutatom be.

A jó működés előfeltétele, hogy a weboldal root könyvtárában ne legyen elmentve egy statikus oldaltérkép file. Érdemes ezt ellenőrizni és a fájlt eltávolítani! A RankMath egy virtuális oldaltérképet hoz létre helyette.

A következőkben olvashatsz az összes beállítási lehetőségről, azonban ha csak bekapcsolod ezt a modult, már javítod az oldalad bejárhatóságát. Ha kevés az időd, a cikk végén felsorolom azt a néhány elemet, amire elsőként érdemes figyelmet fordítani.

Oldaltérkép funkció aktiválása

A RankMath plugin aktiválása után a Dashboard menüre kattintva jelennek az egyes funkciók, amelyeket egyesével lehet ki- és bekapcsolni.

RankMath webhelytérkép bekapcsolása

A Sitemap bekapcsolása után a Settings gombra, vagy az oldalmenüben a Sitemap Settings-re kattintva láthatod, hogy a lehetőségek külön fülekre vannak rendezve. A General fülön azonnal látható a generált webhelytérkép linkje. Ennek a linknek a /sitemap_index.xml részét kell bemásolni majd a Search Consolba, ha minden beállítás készen van.

Rank Math webhelytérkép beállítások
A nektonikseo.hu oldal esetében nem minden, a cikkben felsorolt fül látható. Itt nincs szerzői gyűjtőoldal, nincs fórum plugin, illetve WooCommerce plugin sem telepítve.

A RankMath több oldaltérképet hoz majd létre a későbbi beállításoknak megfelelően. Lesz egy az oldalaknak, egy a bejegyzéseknek, egy a kategóriáknak, egy a címkéknek stb.

Fontos megérteni, hogy a célja az, hogy a keresőrobotok megtaláljanak minden tartalmat, de elég egyszer megtalálniuk.

Általános beállítások

Links per sitemap / linkek száma az oldaltérképekben: az oldaltérképek oldalakra vannak osztva. Itt adhatod meg, egy oldalon hány link szerepeljen. A 200 az ajánlott beállítás (ez az alapbeállítás).

Images in sitemap / képek a weboldalon: ha ez be van kapcsolva, akkor a képek külön is indexelve lesznek, azaz kép alapú kereséssel is meg lehet találni az oldalt. Érdemes bekapcsolva tartani, főleg, ha a képek szorosan a témához tartoznak. Webáruházak számára különösen fontos.

Include featured images / fő kép indexelése: az egyes oldalak, bejegyzések fő képe indexelve legyen-e. Ez egyéni döntés kell, hogy legyen. Sokszor egy bejegyzés fő képe csak távolról, vagy átvitten utal a bejegyzés témájára. Webáruház esetén viszont nagyon fontos, hiszen ott valószínűleg magát a terméket mutatja be.

Exclude posts / nem indexelendő bejegyzések és oldalak: ha néhány bejegyzést vagy oldalt szeretnél kihagyni az indexelésből, akkor ezek ID-ját kell itt felsorolnod vesszővel elválasztva. Ha az oldaltérképről szóló cikket olvastad, akkor tudod, hogy például a köszönőoldalak lehetnek ilyenek.

Egy oldal, bejegyzés vagy akár kategória ID-ját a legkönnyebb úgy megtudni, hogy az admin felületen megnyitva az URL-ből kiolvasod

Exclude terms / nem indexelendő csoportosítók: ha az indexelésből szeretnél kihagyni bizonyos csoportba osztott, például bizonyos kategóriájú vagy címkéjű oldalakat. Itt is ezek ID-ját kell felsorolni, vesszővel elválasztva.

Ping search engines / keresőmotorok értesítése: értesítse-e a RankMath a keresőmotorokat, ha az oldaltérkép frissült. Érdemes bekapcsolva tartani.

Szerzőkkel kapcsolatos beállítások

Az Authors / szerzők fül megjelenésének előfeltétele, hogy a Titles & Meta menüpont Authors fülén a szerzői gyűjtőoldalak (Authors Archive) engedélyezve legyenek. Ha az oldaladon csak te vagy az egyetlen szerző, akkor ezt nem szabad engedélyezni, hiszen duplikációhoz vezetne (a Blog oldal teljesen megegyezne az egyetlen szerző bejegyzéseinek gyűjtőoldalával). Ha tehát a szerzői gyűjtőoldal nincs engedélyezve, ez a fül meg sem jelenik.

Exclude user roles / nem indexelt felhasználói szerepkörök: ki tudod választani, milyen szerepkörű felhasználók gyűjtőoldala ne legyen indexelve.

Exclude users / nem indexelt felhasználók: meg tudod adni egyesével, mely felhasználók gyűjtőoldala ne legyen indexelve. A felhasználók ID-ját kell megadni, vesszővel elválasztva.

Bejegyzésekkel kapcsolatos beállítások

Include in sitemap / indexelve legyenek-e a bejegyzések: nehéz olyan helyzetet elképzelni, hogy erre nem legyen a válasz, hiszen általában ezek nagyon fontos tartalmak, amelyek célja látogatók vonzása a weboldalra.

A RankMathban megadott olyan beállítások, amelyek kizárnak valamit az oldaltérképről, egyben noindex értéket is adnak az adott bejegyzésnek, oldalnak, kategóriának vagy egyéb post típusnak.

Image custom fields / egyedi mezőkön keresztül kapcsolt képek indexelése: a bejegyzésekben egyedi mezőkön keresztül is megadhatod képek URL-jét, így kapcsolva őket a bejegyzéshez. Ha ezeket a képeket is szeretnéd az oldaltérképbe belevenni, akkor ezeket az egyedi mezőket kell felsorolni.

A beállítások után az oldal tetején találod a bejegyzéseket tartalmazó oldaltérkép elérését. A Search Consol-ban ezt a linket, vagy az összes oldaltérképet összefogó oldaltérkép index fájljának elérhetőségét is megadhatod (ezt a legelső, General fül tetején találod).

Oldalakkal kapcsolatos beállítások

Az oldalakkal kapcsolatos beállítási lehetőségek megegyeznek azokkal, amelyeket a Bejegyzések esetében lehet beállítani.

Kapcsolt fájlokkal kapcsolatos beállítások

Ezt a lehetőséget a legtöbb weboldal esetében érdemes kikapcsolva hagyni. A csatolt képek, videók általában egy-egy bejegyzéshez vagy oldalhoz kapcsolódnak, így már szerepelnek az oldaltérképben. A csatolt fájlok oldala önmagában általában tartalmilag szegényes.

Alapértelmezetten a kapcsolt fájlok URL-je át van irányítva arra a bejegyzésre vagy oldalra, ahol megjelennek (vagy alapértelmezetten a főoldalra). Ha szeretnéd ezt a beállítást megváltoztatni, akkor a bal oldalon található General Settings menüpont Links fülén kell a Redirect Attachments kapcsolót kikapcsolni.

Olyan oldalak esetében érdemes bekapcsolni ezt a lehetőséget, amelyek önálló képekkel foglalkoznak, pl. stockfotó oldalak, vagy portfóliót mutatnak be, ahol az egyes kapcsolt fájlok (képek, videók) oldala is érdemi tartalommal van feltöltve.

Kategóriákkal, címkékkel kapcsolatos beállítások

A kategóriák és a címkék gyűjtőoldalaival megfontoltnak kell lenni, beveszed-e az oldaltérképbe, azaz engedélyezed-e az indexelésüket. Egy új weboldal esetében, amíg ki nem kristályosodik a tartalmi szerkezet, amíg nem lesz számodra is világos, hogy milyen kategóriákat szeretnél használni, érdemes inkább kihagyni ezeket a webhelytérképből (és ezzel az indexelésből).

Az is előfordulhat, hogy például a kategóriákat előbb sikerül tisztázni, a címkék használatba vétele előtt. Ekkor érdemes egymástól függetlenül megcsinálni a beállításokat.

Include in sitemap / szerepeljen-e az oldaltérképen: a kategóriának megadott kifejezések gyűjtőoldalai bekerüljenek-e az oldaltérképek közé, és indexelve legyenek-e ezek az oldalak.

Ahogy a cikk elején már említettem, érdemes ezt akkor használni, ha ez a gyűjtőoldal hozzáad valamit a keresőrobotok által már egyébként is megismerhető tartalomhoz. Ha ez a gyűjtőoldal nem más, mint már indexelt bejegyzések listája, akkor nem érdemes szerepeltetni. Ha esetleg van egy pár mondatos szöveg is arról, hogy mit takar az adott kategória, miért tartoznak össze az ide beosztott cikkek, akkor érdemes lehet indexelni.

Include empty terms / szerepeljenek-e az “üres” kategóriák az oldaltérképen: elképzelhető, hogy már kitaláltad és felvetted a jövőbeli kategóriákat vagy címkéket, eltervezted a megírandó tartalmak szerkezetét, azonban még nem írtál olyan bejegyzést, ami ezekhez tartozna. Azaz van olyan kategóriád vagy címkéd, ami üres, egyetlen bejegyzés sincs még hozzá kapcsolva.

Mivel az ilyen oldal tartalma nem ad semmilyen minőségi információt a látogatóid számára, így érdemes ezeket kihagyni az indexelésből. Ilyenkor ezek a gyűjtőoldalak noindex címkét kapnak, amíg legalább egy bejegyzés nem tartozik hozzájuk.

A RankMath nem tartalmaz külön beállítást az olyan kategóriák, címkék esetére, amelyekhez csak egyetlen bejegyzés van kapcsolva. Ha nincs sok ilyen az oldaladon, akkor ez nem okoz problémát, de ha a bejegyzések többsége ilyen csoportosító tulajdonsággal rendelkezik, az duplikációt jelent (ilyenkor az adott gyűjtőoldal megegyezik magával a bejegyzés oldalával). Ha használatba veszel egy kategóriát vagy címkét, érdemes rögtön legalább két bejegyzésre alkalmazni.

Fórumokkal kapcsolatos beállítások

Van néhány olyan fül, amely csak akkor jelenik meg, ha a weboldalon van fórum (amelyek külön plugin működtet), ilyenek a fórumok, ezen belüli beszélgetések, beszélgetéscímkék, válaszok. Ha vannak fórumok, akkor választható, hogy szerepeljenek-e a felsorolt tartalomtípusok a webhelytérképen.

Webáruházzal kapcsolatos beállítások

Amennyiben a weboldalon használsz valamilyen webáruházat működtető plugint (pl. Woocommerce), megjelenik több, ehhez kapcsolódó fül: termékek, termékkategóriák, termékcímkék. Ekkor tudod beállítani, ezek szerepeljenek-e az oldaltérképen.

Amit mindenképpen ellenőrizz

Az oldaltérkép beállítása akkor is jó hatással van a weboldaladra, ha minden beállítást alapértelmezett értéken hagysz. Sokkal jobb eredményt érhetsz el azonban, ha legalább néhány pontot tudatosan állítasz be. Ha mással nem is foglalkozol, ezt a néhányat érdemes végigkattintani.

  • szerzői gyűjtőoldal beállítása és indexelése;
  • kategóriák és címkék beállítása, indexelése;
  • esetleges egyéni taxonómiák indexelése.

Természetesen ha webáruházat üzemeltetsz, akkor tudod, hogy ennél jóval több és összetettebb beállításra lesz szükséged.

Ha pedig minden kész, nincs más hátra, mint az oldaltérkép elérhetőségének megadása a Search Consolon belül!

A NEKTONIK minden anyaga, cikke, ajánlata egy helyen elérhető, keresd fel azt az oldalt is!

Másnak is hasznos lenne? Oszd meg!

Hasonló témájú cikkek keresése: